Haluan opettaa aivoni uudelleen keskittymään

Haluaisitko oivaltaa miten siirtyä pomppoilevasta tekemisestä rauhallisempaan sisäiseen tilaan?

Keskittymiskykymme raju heikkeneminen on karua todellisuutta, joka heijastuu hyvinvointiimme. Aivotutkijat tuovat näitä tuloksia esille säännöllisesti ja saamme niitä lukea uutisjutuista ja artikkeleista kuukausittain.

Asiat joista kirjoitan, eivät ole varmasti sinullekaan uusia, mutta silti koen coachina tärkeäksi nostaa keskittymiskyvyn eheyttämisen teemaa esille. Tämä aihe on merkityksellinen minulle, koska näen työssäni paljon yrittäjien ja johtajien ylikuormitusta ja sen aiheuttamia hyvinvoinnin inhimillisiä haasteita, jotka heikentävät myös työssä suoriutumista. Nämä asiat pysäyttävät minua myös omakohtaisesti, koska huomaan, että aivoni eivät toimi kuten ennen ja se huolettaa minua.

Mikä keskittymiskykyä sitten rapauttaa?

Tutkimusten mukaan keskittymisjänteemme digitaalisten laitteiden äärellä on tällä hetkellä vain 47 sekuntia, minkä jälkeen ajattelu herpaantuu jo toisaalle. Ympäristömme ja me itse muokkaamme aivojamme toimimaan näin. Työelämän ja vapaa-ajan hektisyys ja kuormittavuus haastaa tosissaan keskittymiskykyämme - aivomme ylikuumenevat tiedon, pomppoilun ja samanaikaisen tekemisten vuoksi.

On tunnistettu, että ajassamme aivojamme kuormittavat eniten älylaitteet imoituksineen, sisäinen kiireen tuntu, useiden tehtävien samanaikainen tekeminen, ajatusten harhaileminen ja tottumus kuluttaa mukavaa ja nopeatempoista viriketulvaa digilaitteista.

Noin vuosi sitten testasin omaa keskittymisen aikajännettäni ja vinkkaan siitä sinullekin:

Laita kännykkäsi päälle päivän ajaksi muistilappu, jossa lukee “Miksi”. On herättelevää huomata, miten usein katse kiinnittyy muistilappuun työtä tehdessä tai jopa katsoessa lempisarjaa.

Yksi keskittymiskyvyn heikkenemisen signaali sinulle on, jos huomaat että hitaat ja keskittymistä vaativat tehtävät aina vain siirtyvät ja tuntuvat todella haastavilta ja vaikelta saada maaliin. Valitset mieluummin sälähommien tekemisen, koska ne palkitsevat sinua nopeammin ja koukuttavat sen vuoksi. Nopeiden palkitsevien asioiden metsästäminen on aivoille varsin kuormittavaa hommaa.

Kuulostavatko nämä sinunkin arjeltasi?

Myönnän, että minun arjelta ne osin kuulostavat. Vaikka työni kautta tiedostan näitä rapauttavia asioita, niin silti kompastelen itse aivomyönteisten toimintatapojen ylläpitämisen ja vahvistamisen kanssa yhä uudelleen.

Aivotutkija Mona Moisalan mukaan nämä kolme kysymystä paljastavat oman keskittymiskykysi tilan:

  1. Teetkö tyypillisesti montaa asiaa yhtä aikaa?

  2. Onko nukkumaan rauhoittuminen sinulle vaikeaa?

  3. Räpläätkö kännykkää joka välissä?

Mikäli vastasit näihin kysymyksiin kyllä, aivosi kaipaavat palautumisaikaa. Aivomme muokkautuvat siihen, miten me niitä käytämme. Multitaskaus heikentää keskittymiskykyä. Nukahtamisen vaikeus viestii siitä, että aivot käyvät illalla ylikierroksilla koska eivät ole saaneet riittävää palautumista päiväsaikaan. Älylaitteiden koukku kertoo siitä, että aivot ovat oppineet liian levottomiksi ja laite toimii oman mielenrauhan herpaannuttajana.

Miten opettaa aivot pois pomppoilusta?

On lohdullista tietää, että aivomme ovat muokkautuvat. Aivomyötäisten toimintatapojen tiedostaminen ja jo pienten muutosten tekeminen parantavat keskittymiskykyä ja keskittymisen aikajännettä. On tärkeää tiedostaa, että aivot tarvitsevat oikeanlaista palautumista.

Mitkä toimintatavat sinun työarjessasi kuormittavat ja heikentävät sisäistä rauhaa ja keskittymiskykyä?

Tunnista tilasi ja kirjaa itsellesi ylös havaintojasi, joista voit huomata kuormittumisesi, kun aivosi ja ajattelusi ovat ylivirittyneessä ja pomppoilevassa tilassa (huomioi ajatukset, tunteet, keho ja suoriutuminen).

Kun haluat keskittyä kunnolla, niin suojele aivojasi ja tee konkreettisia tekoja:

  • Poista kaikki tarpeettomat hälytykset ja käytä “älä häiritse” tilaa

  • Valitse meluton tila ja pidä puhelinta äänettömällä, kun haluat keskittyä rauhassa

  • Poista visuaaliset häiriötekijät näkökentästäsi (esim. post-it laput)

  • Listaa to do -listalle muistettavat tehtävät ja poista ne omalta “kovalevyltäsi”

  • Tee mahdollisuuksien mukaan yhtä asiaa kerrallaan ja suunnittele työpäiväsi sen pohjalta (mikäli työssäsi se on mahdollista)

Tässä listaus aivotutkija Mona Moisalan vinkeistä kehittymiskykyä parantavista arjen harjoituksista:

  • Ole läsnä ruokalautasesi äärellä ja keskitä huomiosi siihen mitä syöt, ilman älylaitteita

  • Anna aivoillesi minilomaa kännykästä ja rentoudu katkaisemalla viriketulva

  • Lähde aistikävelylle ja tutki ympäristöäsi aistit avoinna, ilman äänikirjaa tai musiikkia

  • Harjoita keskittymistä lukemalla ja huomaa hyväksyvästi mielen harharetket

  • Lahjoita itsellesi keskittymistunti ja anna aikaa uppoutumiseen mielekkääseen tekemiseen tai aisaan

Minkä sinä otat testiin ja käyttöön ensimmäisenä?

Nämä vinkit ja harjoitteet eivät ole uusia, mutta ne toimivat muistutuksena sinulle ja minulle siitä, että meillä itsellämme on vaikutusmahdollisuus oman keskittymiskykymme parantamiseksi ja aivomyönteisen työskentelyn vahvistamiseksi.

Minua näistä vinkeistä kutsuu eniten päivittäinen aivojen miniloma kännykästä ja jatkossa aion sulkea kännykän some sovellukset klo 18.00 illalla. Lisäksi haluan alkaa treenata keskittymistä lukemisen kautta. Monta hyvää kirjaa odottaa yöpöydällä lukijaansa. Nythän minulle on iltaisin hyvin aikaa sille.

Koe käänteentekevä pysähtyminen.

– Mari Elina

Mari Elina Coaching

Olen Mari Elina, läsnäoleva yrittäjän coach ja käytännönläheinen kanssakulkija. Autan sinua kokemaan käänteentekevän pysähtymisen ja löytämään tarvitsemasi vastaukset sisältäsi. Omat vastaukseni löydän tunturin laella istuessa, laulaessa tai meditoidessa.

Edellinen
Edellinen

Kolme vinkkiä miten onnistut yrittäjänä asiantuntijapalveluiden ostossa

Seuraava
Seuraava

Tukea aloittavan yrittäjän ensiaskeleisiin