Johtajan yksinäisyys on hiljainen taakka
Kalenteri paukkuu palavereita ja tapaamisia toisensa perään, työlistalla on monia kriittisiä ja vaikeita päätöksiä. Tiimisi odottaa vastauksia malttamattomana. Ajattelet hiljaa, että jaksaa, jaksaa nyt vain.
Onko tämä johtajana sinun työarkeasi?
Kaikki näyttää ulospäin hallitulta. Käsillä olevat asiat etenevät kuin juna. Mutta sisälläsi kytee tunne, jota ei ole helppo tunnistaa ja sanoittaa ääneen: olen niin yksin.
Johtajuus tuo mukanaan vastuuta, vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia – mutta myös sisäisiä kokemuksia, joista puhutaan ääneen yllättävän vähän. Yksi niistä on johtamistyön mukanaan tuoma yksinäisyys.
Kokemuksesi johtamistyön yksinäisyydestä ei tarkoita, etteikö sinulla olisi ihmisiä ympärillä. Se tarkoittaa sitä, ettei ole paikkaa, jossa voisit olla täysin oma itsesi – ilman johtajan roolia, ilman odotuksia. Olla vain ihminen, joka kaipaa tulla nähdyksi ja kuulluksi samalla tavalla kuin muutkin työntekijät.
Tässä kirjoituksessa haluan pysähtyä sinun äärellesi, johtaja. Sinun, joka kannat paljon. Sinun, joka näytät yhteistä suuntaa, vaikka et aina tiedä omaa suuntaa itsellesi ja itseesi. Ja sinun, joka ehkä ajattelet, ettei tällainen pehmoilu tai tunteiden huomiointi kuulu työnkuvaan – juuri se tekee aiheesta niin tärkeän.
Vastuuta ja valtaa ilman aitoa tukea
Johtajan roolissa on vastuuta ja valtaa. Odotuksia tulee ulkoa ja sisältä päin. Odotetaan, että olet selkeä, johdonmukainen, luottamusta herättävä ja rohkea. Sinun tulee tehdä päätökset ajoissa ja oikein. Olet tulevaisuuden suunnannäyttäjä, vaikka kartta olisi kuinka sumuinen.
Tunnetko, että kaiken tämän keskellä oma epävarmuus, pelko tai uupumus eivät saa näkyä saati tulisivat ääneen ilmaistua?
Kenelle sinä voit johtajana puhua rehellisesti asiasi?
Omien johtajan huolien ja epävarmuuksien esilletuominen työpaikalla, tiimissä tai omille työntekijöille ei ole kaikkiseltaan mahdollista, koska johtajana roolisi on kannatella heitä ja mahdollistaa sujuva työnteko kuormittamatta heitä liikaa. Ja kaikki asiat eivät kuulu kaikille. Johtoryhmässä ehkä puhutte paljon asioista, mutta omat syvemmät tuntemuksesi ja ajatuksesi kaikesta meneillään olevasta jäävät ilmaisematta. Koet, että työyhteisön ulkopuolella ei ole oikein ketään, joka ymmärtäisi johtamistyösi realiteetit. Johtajakollegat omassa verkostossasi näyttäytyvät menestyvinä, osin kilpailijoina ja omien intressiensä ajajina. Avautuminen omista asioista ja epävarmuuksista heille ei ole luontevaa.
Katsovatko kaikki työpaikallasi sinuun – mutta kenenkään katse ei kannattele sinua?
Tunne yksinäisyydestä syntyy ja kasvaa usein hitaasti, hiipien. Se ei ole äkillinen tunne, vaan vähitellen muodostuva kokemus siitä, ettei ole ketään, jonka kanssa jakaa aidosti se, mitä sisälläni tapahtuu. Ja mitä pidempään yksinäisyys saa olla hiljaa paikallaan, sitä normaalimmalta se alkaa tuntua – vaikka se kuluttaa hiljalleen sisältäpäin, uuvuttaakin.
Johtamistyötä tekevien yksinäisyys ja puhumattomuus on asia, jota kohtaan caochingtyössäni jatkuvasti. Koen todella merkitykselliseksi tarjota paikan käänteentekevälle pysähtymiselle kanssani, luottamuksellisesti ja lempeästi. Coaching johtajuuteen -ohjelman asiakkaani sanomana:
“ Johtaminen on toisinaan haastavaa. Sain coachingista itsevarmuutta ja myös armollisuutta itseäni kohtaan.”
- coaching-asiakas Miia
Johtajan rooli - raskas vai kevyt?
Johtajuuteen liittyy usein vahvoja rooliodotuksia. Ne voivat olla entisistä saappaista ja kokemuksista tulleita tai ihan omia sisäisiä rakennelmiasi siitä, millainen on hyvä johtaja ja millainen minun tulisi olla. Johtajan tehtävään ja odotuksiin perinteisesti kuuluu ajatukset, että johtaja tietää, johtaa ja hallitsee. Vaikka työelämä kaikkiseltaan on muuttunut pehmeämmäksi ja inhimillisempään suuntaan, monella meistä elää edelleen syvällä uskomus: "johtajan kuuluu pärjätä yksin."
Kuitenkin vuosien mittaan johtajan rooli voi kasvaa sinulle suojamuuriksi tai panssariksi, joka eristää sinua kohtaamasta muita. Koetko, että sinullekin on syntynyt tapa esiintyä rohkeana ja osaavana, vaikka sisälläsi tuntuu aivan toiselta? Se on inhimillistä, mutta pitkään jatkuneena se kuormittaa ja kasvattaa sisäistä painetta muutokselle. Yksinäisyyden tunteen kasvaessa yhteys omiin tarpeisiin, tunteisiin ja toiveisiin voi hämärtyä. Ehkä elät johtajana enemmän odotusten kuin itsesi kautta.
Hiljaa rakentunut panssari suojaa, mutta samalla se myös eristää sinut muista - yhteydestä toisiin ja itseen. Se saa sinut näyttämään vahvalta, mutta estää sinua tulemasta kohdatuksi omana itsenäsi. Työssä ja piemmän päälle ehkä muissakin ihmissuhteissa.
Milloin viimeksi sinulta on kysytty aidosti: Mitä sinulle oikeasti kuuluu?
Mitä vastasit kysymykseen?
Yksinäisyys ei ole hyväksi johtajalle
Yksinäisyyttä ei pidä aliarvioida. Se ei ole vain tunne – se on tila, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme, päätöksentekoon ja vuorovaikutukseen.
Jos jäät johtajana liiaksi yksin, päätöksesi voivat alkaa kallistua ylikontrolliin tai toisaalta impulsiivisuuteen. Luottamus omaan arviointikykyyn horjuu, ja oman palautumisesi mahdollisuudet kapenevat. Pidemmän päälle yksinäisyys voi alkaa näkyä myös kaikissa ihmissuhteissa, niin työssä kuin vapaalla. Ehkä vetäytymisenä, kyynistymisenä tai jopa välinpitämättömyytenä.
Tunnistatko sinä itsessäsi seuraavia yksinäisyyden kokemuksen synnyttämiä toimintatapoja:
epämääräinen etäisyyden tunne
tarve pitää kaikki kontrollissa
vaikeus innostua asioista
haluttomuus osallistua edes kevyisiin keskusteluihin
“ Luottamuksellinen ja turvallinen olo auttoi avautumaan ja pohtimaan vaikeitakin asioita. “
-coaching-asiakas Heidi
Toki yksinäinen johtaja voi olla samanaikaisesti hyvinvoiva, mutta ei loputtomasti. Hyvinvointi vaatii yhteyttä. Yhteyttä omaan sisimpään, yhteyttä toisiin ihmisiin ja yhteyttä siihen, mikä itselle on merkityksellistä.
Yksinäisyys on johtajuudessa kuin näkymätön varjo, joka kulkee mukana, ellei sitä pysähdy kohtaamaan. Yksinäisyyden katkaiseminen ei tapahdu hetkessä, eikä siihen ole yksinkertaista ratkaisua. Mutta askelia voi ottaa – ja ne eivät aina vaadi isoja tekoja. Usein riittää pieni käännös kohti toista ihmistä tai omaa sisintä.
Coachina ohjaan ihmisiä tarkastelemaan omia arvojaan, vahvuuksiaan, tuntojaan ja toimintatapojaan, jotta yhteys itseen ja omiin tarpeisiin vahvistuisi. Käänteentekevän pysähtymisen ensimmäinen askel sinulle tarjoutuu maksuttoman tutustumiscoachingin kautta.
Nämä kuusi keinoa helpottavat johtajana yksinäisyyden kokemustasi
1. Pysähdy ja tutki omaa johtajuuttasi
Millainen johtaja olen?
Mitä tunnen?
Missä tilanteissa vedän ehkä automaattisesti panssarin ylleni?
Entä kenen seurassa uskallan olla kokonainen – virheineni, tunteineni ja vahvuuksineni?
2. Reflektoi säännöllisesti
Varaa viikoittain aikaa itsereflektointiin ja oman työn ajattelemiseen
Kirjoita tuksia ja asioista ylös, nauhoita vaikka omaa puhettasi ja kuuntele sitä
Pysähdy vain hetkeksi kysymään itseltä: mitä minulle tänään kuuluu?
Meditoi ja hiljennä jos on vauhtia
Yksinkertaiset kysymykset itselle voivat palauttaa sinut takaisin yhteyteen
3. Hanki itsellesi tukea
salli ja hanki itsellesi ulkopuolista keskustelutukea, paikka missä saat puhua ilman suodattimia kaikesta mistä haluat
johtajan coaching ei ole merkki heikkoudesta, vaan halusta kasvaa
johtajuus ei ole todellakaan yksin kuljettava matka, vaikka siltä joskus tuntuukin
tuki johtajuuteen on varmasti kannattava investointi
4. Etsi sopivaa vertaistukea
etsi ryhmiä tai tiloja, joissa voit puhua ilman roolia työstäsi toisten kanssa
johtajaverkostot, vertaisvalmennukset ja luottoryhmät ovat hyviä, kun kaipaat tulla kuulluksi ammatillisesti – mutta myös inhimillisesti
5. Rakenna palautesiltoja
luo organisaatioosi kulttuuria, jossa myös sinä johtajana saat palautetta
tue systeemejä, jossa saat palautetta työn tuloksien lisäksi myös ihmisten johtamisesta
yhteys toisiin syntyy aidossa vuorovaikutuksessa, vahvista sitä työssäsi
6. Pidä huoli itsestäsi
pidä huolta hyvinvoinnistasi ja inhimillisyydestäsi
johtajuus ei tarkoita, että sinun pitäisi olla yli-ihminen - riität sellaisena kuin olet
sinulla on oikeus myös vaikeisiin tuntemuksiin, kuten epävarmuuteen, väsymykseen ja oman tilan kaipuuseen – aivan kuten kaikilla muillakin
Sano hyvästit yksinäisyydellesi
Jos tunnistat johtajana olevasi yksinäinen - syy siihen ei ole sinussa. Yksinäisyyden tunne ei ole heikkouden merkki – se on hiljainen kokemus, jonka tunnistaminen on sinulle nyt tärkeää. Tässä ja nyt. Kun saat sanoittaa yksinäisyyden kokemuksesi ääneen itselle ja toiselle, se alkaa menettää otettaan.
Jos sinussa heräsi tämän tekstin äärellä tarve puhua ääneen johtamistyöstäsi ja tuntemuksistasi, niin varaa maksuton tutustumiscoachingtapaaminen kanssani. Autan sinua mielelläni. Mennään seuraavaan mutkaan yhdessä.
Coaching johtajuuteen -ohjelma on neljän kuukauden yhteinen matka, jonka aikana tuen kasvuasi johtajana ja autan sinua löytämään sen mikä on hukassa. Reitti selkeytyy pysähtymällä, ravistelemalla käpyä ja tarkastelemalla siltä tippuvia siemeniä mahdollisuutena uuteen yhteyteen.
Koe kanssani Käpynen eli käänteentekevä pysähtyminen. Saat kokea keveyden ja heittää hyvästit yksinäisyydelle. 🤎
Pysähdytään sinuun.
– Mari Elina