Yksinyrittäjän on tärkeää katsoa peiliin
Millainen sinä olet? Osaatko suoraan kertoa viisi keskeisintä vahvuuttasi ja viisi tekemistä, joista olet eniten kiinnostunut?
Kerron tässä blogissa sinulle yksinyrittäjä, kuinka voit vahvistaa omaa itsetuntemustasi, samalla tukien omaa hyvinvointiasi ja yrityksesi menestymistä. Peiliin katsomisen paikkoja tarjoutuu sinulle yrittäjän työarjessa päivittäin. Tietoisuuden lisäämisen kautta voit hyödyntää tilanteet kasvattaaksesi itsetuntemustasi.
Itsetuntemus on yrittäjän suunnannäyttäjä
Itsetuntemus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että ymmärrät ja tunnistat omat vahvuutesi, kehityskohteesi, arvosi ja motivaatiosi kohteet. Kun tiedät ja tunnistat, missä olet hyvä ja mistä innostut, voit helpommin rakentaa liiketoimintasi omien vahvuuksien pohjalle ja keksittyä asioihin, joita osaat parhaiten ja joista nautit. Toki on tärkeää tunnistaa myös asiat, joissa on opittavaa ja olla valmis kehittämään niitä tai ulkoistamaan nämä tekemiset muille.
Ajatellaan tyypillistä esimerkkiä, että olet varsin luova ja idearikas yrittäjä, mutta numerot ja kirjanpito eivät ole vahvuutesi. Itsetuntemus auttaa sinua ymmärtämään, että kirjanpidon ulkoistaminen tai hyvän taloushallinnon kumppanin etsiminen on järkevämpi vaihtoehto kuin yrittää väkisin tehdä itse jotain, mikä kuluttaa energiaasi ja kallista aikaasi työpäivissäsi siltä minkä osaat parhaiten.
Oman kokemukseni mukaan useimmilla meistä yksinyrittäjistä on yleensä ihan hyvä tuntuma omiin vahvuuksiin ja intohimo palaa juuri siihen oman ammattialan ja palvelun asiaan, mutta miksi silti pakerramme monia epäkiinnostavia asioita itse? Nämä välttämättömät ja ei motivoivat jutut ovat usein melkoisia aikavarkaita ja aiheuttavat stressiä ja paineita, koska niiden tekemisestä puuttuvat, joko kaikki tai yksi näistä: osaaminen, kiinnostus, innostus ja merkityksellisyys.
Haluaisitko osata tunnistaa ja rakentaa oman vahvuuskehäsi? Käytän hyvin usein Coaching yrittäjyyteen -ohjelmissa apuna VOIMAKEHÄ® -menetelmän vahvuustyöskentelyä. Menetelmä perustuu tutkimusperusteiseen tietoon ja positiivisen psykologian eri vahvuuden lajeihin. Vahvuuksien parissa työskentely tapahtuu Voimakehä -korttien avulla ja se kestää noin tunnin.
Itseluottamus on uskallusta katsoa eteenpäin
Itsensä työllistäminen ja yksinyrittäjyys pohjautuu innostukseen, uskallukseen tehdä asioita omalla tavalla ja rohkeasti. Yrittäjä tarvitsee siis rohkeutta luottaa itseensä ja bisnekseensä, mutta rohkeuden ei tarvitse olla yltiöpäistä, vaan ajattelen että enemmänkin tavallisen ihmisen luottamusta itseen; omien kehityskohteiden ja vaikeiden tunteiden kohtaamista ja epävarmuuksien tunnistamista. Yrittäjyydessä tarvitaan eritoten tunnerohkeutta, joka pohjaa hyvään itsetuntemukseen ja itseluottamukseen. Rohkeutta kohdata omat fiilikset, asiakkaan fiilikset ja vastaantulevat epävarmuudet.
Oulun Yliopiston MicroEntre tutkimusartikkelin mukaan erityisesti nuorten naisten yrittäjyyden suurin este on epäonnistumisen pelko. Oletko sinä tuntenut epäluottamusta itseesi yrittäjyyden perustamisvaiheessa? Itse olen ja vahvasti, epävarmuus on tuttu tunne minulle yhä edelleen viidentoista vuoden yrittäjyyden jälkeenkin. Kun yrittäjyyden kynnys on ylitetty, niin sen jälkeen epävarmuuden tunteen hallinnan kanssa on vain opittava elämään ja katsottava peilistä asioita, joita epävarmuus tuo esiin minussa.
Koska yksinyrittäjä on vastuussa itse omasta bisneksestään, kukaan ei anna valmiita ohjeita, vaan päätökset täytyy tehdä itse. Ilman itseluottamusta pienetkin epäonnistumiset voivat tuntua musertavilta. Itseluottamuksen kehittäminen tarkoittaa sitä, että opit luottamaan omaan päätöksentekokykyysi ja osaamiseesi.
Jos esimerkiksi olet perustamassa verkkokurssia, mutta epäröit, onko sinulla tarpeeksi asiantuntemusta ja uskottavuutta. Jos sinulla on itseluottamusta, ymmärrät, että täydellistä hetkeä ei koskaan tule – sinun ei tarvitse olla kaikkitietävä asiantuntija, vaan voit tarjota arvokasta tietoa ja kokemusta jo sillä tasolla, missä nyt olet.
Mikäli haluat pysähtyä ja vahvistaa yrittäjyytesi suuntaa ja itseluottamusta, niin varaa itsellesi maksuton 60 min. etäcoachingtutustuminen tästä. Pysähdytään sinuun.
Sisäinen motivaatio on rakennusainetta kestävään yrittäjyyteen
Jos yrittäjä toimii vain ulkoisten motiivien, kuten rahan tai statuksen, pohjalta, yrittäjänä toimimisen into saattaa hiipua nopeasti. Sen sijaan sisäinen motivaatio – se, että työ tuntuu merkitykselliseltä ja innostavalta – luo kestävää jaksamista ja luovuutta.
Tässä sinulle hyödynnettäväksi omien vahvuuksiesi ja kiinnostuksen kohteiden tutkimiseksi Frank Martelan Kutsumuskartta -miniharjoite, jonka voit tehdä itsenäisesti. Harjoituksen tekemiseen kannattaa varata sopiva rauhallinen noin 15-30 minuutin hetki.
Piirrä vapaasti kynällä tyhjälle paperille tai tietokoneellesi kolmiosainen Venn-diagrammi, jossa on kolme osittain päällekkäistä isoa ympyrää. Kirjoita Kutsumuskartta -miniharjoitteen ympyröihin asioita alla olevien vaiheiden ja ohjeiden mukaan:
Ympyrä 1:
Mitkä asiat tuovat sinulle iloa ja merkitystä?
Mitä asioita tekisit, vaikka et saisi siitä palkkaa?
Ympyrä 2:
Missä olet hyvä?
Mitkä ovat vahvuutesi ja luontaiset taitosi?
Ympyrä 3:
Miten voit hyödyttää muita?
Mitä tarpeita tai ongelmia voit ratkaista muille?
Näiden ympyröiden ja asioiden kautta hahmottuvat sinun omat vahvuudet ja kutsumuksesi sekä sisäisen motivaation ydin ja sen tämänhetkinen tila. Toivon, että tämä miniharjoitus auttaa osaltaan sinua suuntaamaan yrittäjyyttäsi sellaisiin asioihin, jotka ovat sekä merkityksellisiä että kestävän motivaation lähteitä.
Asioiden sanoittaminen ääneen opettaa itsestämme
Coachina uskon, että kasvu ja tietoisuus itsestämme muodostuu vuorovaikutuksessa ja yhteydessä toisiimme sekä tunnistamalla kohtaamisten synnyttämiä ajatuksia, tunteita ja reaktioita. Kun puhumme ja kerromme asioita ääneen, samalla kuulemme itsekin mitä ajattelemme asioista. Toiset ihmiset toimivat meille peileinä ja näemme taas selkeämmin ja enemmän itsestämme. Pääsemme näin jyvälle, millaisia tunnereaktioita asiat ja tilanteet synnyttävät.
Kohtaamiset ovat parhaimmillaan kasvun paikkoja ja siksi onkin merkityksellistä pysähtyä ja kysyä itseltä:
Mitä nämä ajatukset, tunteet ja reaktiot haluavat minulle kertoa?
Mitä voin oppia itsestäni tässä?
Miten näen itseni?
Mitä ajattelen itsestäni yrittäjänä?
Miten haluaisin jatkossa kehittyä?
Yrittäjälle on itsetuntemuksen ja itseluottamuksen näkökulmasta hyvin merkityksellistä peilata itseä näiden teemojen osalta:
ajanhallinnan
muutosjoustavuuden
vastoinkäymisten kohtaamisen taitojen
tulevaisuusajattelun sävyn
Oman yrittäjäidentiteetin ja tulevaisuuden yrittäjäpolkusi kasvumatkaa on mainiota työstää kanssani luottamuksellisten keskustelujen sarjana Coaching yrittäjyyteen -ohjelmassa.
Pysähdytään sinuun. Löydetään yhdessä se mikä on hukassa.
Autan sinua mielelläni.
– Mari Elina